Замовити дзвінок
Залишайте контакт
І персональний менеджер допоможе підключити еквайринг в смартфоні
Підтримка 0 800 21 21 57
Дякуємо! Ваша заявка відправлена.
Залишайте контакт
І персональний менеджер проконсультує щодо еквайрингу в смартфоні з ПРРО
Підтримка 0 800 21 21 57
Дякуємо! Ваша заявка відправлена.
Залишайте контакт
І персональний менеджер проконсультує щодо POS термінала з ПРРО
Підтримка 0 800 21 21 57
Дякуємо! Ваша заявка відправлена.
Замовити дзвінок
Залиште свої контакти та персональний менеджер зв'яжеться з Вами
Підтримка 0 800 21 21 57
Дякуємо! Ваша заявка відправлена.
Дякуємо! Ваша заявка відправлена.

Як український бізнес долає кризу у 2022 році

Як український бізнес долає кризу у 2022 році

Чи не склалося у вас враження, що 2022 рік став дійсно шаленими "американськими гірками" для нашої економіки? Впевнені, що таке враження сьогодні поділяє більшість українців. Звісно ж, повномасштабне вторгення рф в Україну внесло суттєві корективи, та на заміну пасивному протистоянню минулих 8 років прийшла активна фаза, руйнівна, перш за все, для економіки країни.

Водночас, ми вже перемогли, і ця перемога стосується не лише здобутків на фронтах, але й зміни нашої з вами ментальності. Ось, наприклад, чи знаєте ви, що протягом 2022 року зросла кількість встановлених POS-терміналів, зокрема таку статистику надав ПриватБанк. Тобто, навіть в умовах війни наші підприємці - найпотужніша сила, яка рушить економіку всієї країни, підтримує бойовий дух та забезпечує комфортне життя.

Давайте розглянемо, що ж було впроваджено в підприємницькому секторі протягом буремного року.

 

За 2022 рік сплатили податків на 15% більше, стали частіше сплачувати карткамиЗвісно ж, початок 2022 року навіть не надавав сумних прогнозів, що вони стали реальністю після 24 лютого. В планах був поступовий розвиток, закладення певної частки в бюджети, впровадження законів, спірних та не дуже. Тобто, те, що формує загальні щорічні рутини у протидії та співробітництві влади та підприємців.
 

Але тут сталось одне велике "Але"... Війна нас не лише вдарила наживе, але й зміцнила та показала невмирущий дух українського підприємництва. Цікаві факти про те, що відбулося з січня по вересень 2022 року, краще за будь-які доводи (статистику наведено за даними Держподаткової служби).

• Протягом 2022 року ДПС отримала податків на 15,3% більше, ніж за такий самий період у 2021 році (811,7 млрд грн проти 603,8 млрд грн у 2021).
• Місцеві бюджети отримали на 33,1 млрд грн більше, ніж у 2021.
• Попри скорочення економіки майже на 1/3 в бюджет ДПС загалом надійшло податкових коштів на 20%+ більше, ніж минулого року.
 

Є ще одна важлива тенденція, яку можна відмітити цього року. Згідно зі статистикою ПриватБанку, щомісяця відстежується зростання рівня користування картками замість готівкових розрахунків. Наприклад, у вересні 2022 року цей показник виріс на 4%, що доволі значущий рівень. Серед власників банківських карток найпопулярнішими статтями витрат стали купівля побутової техніки, електроніки, одягу та взуття. Звісно ж, певна частина цих витрат - це волонтерські закупівлі. До того ж понад 45% всіх витрат з карток - це харчові продукти та ліки. Значну частку продажів побутової техніки це обігвівачі, конвектори та генератори щоб перезимувати спокійно та в комфорті.

Що ж це висвітлює? Звісно ж, непереможну силу волі й духу наших підприємців. Навіть більше, торік було зафіксовано не менший рівень інфляції, але у 2022 році виникли й інші челенджі, що з ними успішно борються підприємці. Та будьте певні, що держава бачить таку відчайдушну спрагу до відновлення економіки та підтримує її.

Бюджет 2023 року - 45% це витрати на війну

 

На що ж очікувати наступного року? Поки що ми виходимо з тези, що 2023 — це ще один рік війни. Тому вже зараз планування бюджету країни передбачає найбільшу статтю витрат (45%) - на безпеку й оборону країни. Ще 16% буде спрямовано на соціальну підтримку та виплати пенсій, виплат тощо. По 6+% буде скеровано на медичний сектор та освіту, таким чином соціальні витрати посядуть друге за обсягом місце в бюджеті після оборони. А ще по 13% заплановано витрачати на погашення зовнішніх боргів та розвиток економічних програм для підтримки підприємництва в тому числі.

Є певні прорахунки й щодо витрат на підтримку фондів, зокрема Фонду розвитку підприємництва та Фонду ліквідації наслідків агресії. Тому ви можете бути певні, що наступного року держава буде вашим надійним партнером у головній цілі - досягненні добробуту та відновлені економіки України.
 

Але що ж наразі можна зробити підприємствам та підприємцям, щоб зміцнити свої позиції та працювати на користь економіки ще продуктивніше?

Діджитал-технології вже рятують та будуть рятувати роботу бізнесу у 2023 році

 

Ми вже злегка торкнулися цієї теми на самому початку цієї статті. Так, ми говоримо про впровадження цифрових рішень. Зокрема, статистика показує, що рівень використання цифрових банківських сервісів, зокрема карток та безконтактних сервісів для розрахунків лише зростає. Тому не відкидайте ці факти, а беріть їх на озброєння для зростання обсягів вашого бізнесу.

Також памʼятаємо, що з 01.01.2022 року передбачено обовʼязок видавати фіскальні чеки для більшості ФОПів. Адже це світова практива та напрям євроінтеграції. Покупець має право на чек, на повернення (обмін) товару, на якісне обслуговування. На період дії воєнного стану - цей обовʼязок діє, а призупинено лише накладення деяких штрафів. Тому, податківці мають право та проводять фактичні перевірки по факту використання РРО (ПРРО) та POS-терміналів.

Підтримка напрямку фіскалізації - це допомога не тільки державі та економіці, а й всім українцям. 60% бюджету на 2023 рік складають витрати на три міністрества - Міноборони, МВС та Мінсоцполітики. Тому, кожен фіскалізований продаж - це підтримка фінансової стабільності у майбутньому України, оскільки це забезпечить скоріший вихід з кризи після закінчення війни.

Сьогодні ви можете втілити цю ідею за допомогою простого рішення - Програмний РРО та еквайринг є-чек, E-Check, Є-ЧЕК

Підключення та консультація безкоштовні, перші 30 днів - безкоштовні, тому ви зможете легко та просто фіскалізувати бізнес. Додаток "Е-ЧЕК" працює на смартфонах, планшетах (iOS, Android), компʼюетрах та банківських терміналах. Реєструйтеся онлайн за 10 хвилин без візитів до ДПС та банків, приймайте оплату та видавайте чеки вже через 10 хвилин.

Саме час оцінити переваги діджитал-технологій, економити на купівлі, оренді та обслугованні додаткового обладнання. Просто встановивши додаток "Е-ЧЕК" ви вже економите більше 50'000 грн/рік - на купівлі, обслуговуванні, ремонті касового апарату, купівлі чекової стрічки, веденні КОРО, щоденній відправці звітів до ДПС. Робіть все в смартфоні у декілька кліків. Завантажуйте "Е-ЧЕК" і каса та банківський термінал вже у вашому смартфоні, що дозволить працювати вам за законом, підтримувати економіку країни та захистити бізнес від штрафів та перевірок.

Підтримка економіки - це не лише жест доброї волі, це суттєвий фактор виживання для бізнесів. Тому не вагайтеся, а розвивайте свій бізнес на користь собі й державі, а сучасні діджитал-рішення "Е-ЧЕК" допоможуть вам приносити користь собі й Україні.