Замовити дзвінок
Залишайте контакт
І персональний менеджер допоможе підключити еквайринг в смартфоні
Підтримка 0 800 21 21 57
Дякуємо! Ваша заявка відправлена.
Залишайте контакт
І персональний менеджер проконсультує щодо еквайрингу в смартфоні з ПРРО
Підтримка 0 800 21 21 57
Дякуємо! Ваша заявка відправлена.
Залишайте контакт
І персональний менеджер проконсультує щодо POS термінала з ПРРО
Підтримка 0 800 21 21 57
Дякуємо! Ваша заявка відправлена.
Замовити дзвінок
Залиште свої контакти та персональний менеджер зв'яжеться з Вами
Підтримка 0 800 21 21 57
Дякуємо! Ваша заявка відправлена.
Дякуємо! Ваша заявка відправлена.

Огляд законодаства щодо фіскалізації продажів під час дії воєнного стану від Factor Academy

Грудень  2023 року

Огляд законодавства від Factor Academy

Редакція першого бухгалтерського каналу в Україні - Factor Academy, опублікувала огляд законодаства щодо фіскалізації продажів під час дії воєнного стану та відповіла на інші актуальні питання підприємців.

1. Чи діє обов'язок застосовувати РРО/ПРРО за Законом № 265/95-ВР під час дії воєнного стану?

Так, такий обов'язок діє та буде діяти, він не скасований, навіть, під час дії воєнного стану.

2. Чи можуть бути накладені штрафи за не використання РРО/ПРРО під час дії воєнного стану? Тобто, за не видачу чеку під час продажу, при наданні послуг?

Для деяких штрафів діє мораторій на період воєнного стану, що передбачено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу...» № 2120-IХ. Пунктом 12 розділу ІІ «Прикінцевих положень» встановлено, що, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону № 265 не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.
Втім, мораторій на адміністративні штрафи не був накладений.

3. Чи може ДПС проводити перевірки під час дії воєнного стану?

Так, податківці можуть проводити перевірки, фіксувати правопорушення та накладати штрафи за виявленні правопорушення. Мораторій на перевірки не діє, тому податківці можуть проводити фактичні перевірки на таких підставах:
✦ за скаргою споживача (наприклад, під відмові у безготівковому розрахунку або якщо покупець не отримав чек на придбаний товар). З цією метою у серпні 2022 року ДПС анонсувала роботу чат-боту в телеграмі для оперативного реагування на скарги споживачів;
✦ за ініціативою керівника (його заступника або уповноваженої особи) органу ДПС, оформленого наказом.

4. Чи обов'язкові POS-термінали у 2022 році?

Багато обговорень було з цього питання і ось, 29 липня 2022 року було прийнято Постанову КМУ № 894 "Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків".
Сам обов'язок - забезпечити всі види оплат для покупця, замовника, - передбачений у Законі України "Про платіжні послуги" № 1591-IX та Законі України "Про захист прав споживачів" № 1023-XII.
Порядок виконання обов'язку прийому безготівкових оплат - строк та умови, передбачений у зазначеній вище Постанові КМУ. Згідно з її приписами, більшість підприємців зобов'язані забезпечити наявність платіжних інструментів для прийому безготівкових оплат вже з 1 січня 2023 року. Це може бути POS-термінал або додаток в смартфоні.